Ons optimisme kan wel tegen een stootje

Ons optimisme kan wel tegen een stootje.
 
Na jaren vol slechte cijfers en bijbehorende nieuwsberichten is de woningmarkt de laatste tijd steeds vaker positief in het nieuws. Het aantal aangevraagde hypotheken is fors gestegen ten opzichte van vorig jaar en ook het aantal woningtransacties stijgt nog steeds. De gedaalde woningprijzen, lage hypotheekrente, gestegen werkgelegenheid en het herstelde vertrouwen hebben daarvoor gezorgd.
 
Als makelaarskantoor zijn we daar natuurlijk blij mee. Negatieve berichten maken het er immers niet gemakkelijker op om de crisis te doorstaan. Maar we zijn er vooral zo blij mee omdat we het in het nieuws geschetste beeld herkennen: de woningmarkt is hersteld. Terecht lezen we dat de groei niet in alle regio’s even sterk is en zelf weten we ook dat Zuidwest-Drenthe in dergelijke trends nooit vooraan staat, maar wij zien dat niet als een probleem. Wij groeien gewoon iets langer door dan de Randstad.
 
De ontwikkelingen in de woningmarkt volgen elkaar overigens wel snel op, dus een flexibele instelling van onze zijde blijft geboden. Vanaf 1 juli hebben we te maken met drie nieuwe maatregelen: de grens voor een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt verlaagd van 265.000 naar 245.000 euro, inkomensnormen voor het verkrijgen van een hypotheek worden aangescherpt en de tijdelijk verlaagde btw op arbeidskosten bij verbouwingen keert van 6 procent terug naar 21 procent.
 
Dergelijke maatregelen hebben natuurlijk gevolgen voor de woningmarkt, maar bij Boelens Jorritsma laten we ons optimisme niet zo gemakkelijk temperen. Die prachtige groeicijfers gaan niet plotseling kelderen, verwachten wij. Kopers zullen zich waarschijnlijk wel anders gaan gedragen. Vanwege de hogere kosten voor een verbouwing zullen klushuizen wellicht minder in trek zijn. Die trend is echter niet nieuw. Het aantal mensen dat bereid is flink te verbouwen, neemt al jaren af. Wie een gedateerd huis verkoopt, zal de aantrekkingskracht dan ook vooral in een scherpe vraagprijs moeten zoeken.
 
In onze regio zijn overigens genoeg goed onderhouden woningen te vinden, die vrijwel meteen bewoond kunnen worden na het tekenen van het koopcontract. Wie geen verhuisplannen heeft, doet er dan ook verstandig aan zijn eigen huis goed te onderhouden en eventuele verbeterpunten aan te pakken. Mocht je ooit wel een te koop-bord in de tuin willen plaatsen, dan zijn er genoeg kopers die dat waarderen. 
 
Door het mislopen van een NHG is een koper al gauw 120 euro per maand meer kwijt aan netto maandlasten en de aangescherpte hypotheekregels kunnen eveneens ingrijpende gevolgen hebben. Na 1 juli kunnen zij 5000 tot 25.000 euro minder lenen op basis van hetzelfde inkomen.  Die regels zijn er echter om kopers te beschermen en dat kunnen we als makelaars alleen maar toejuichen. We verwachten dat de zonnige stemming op de woningmarkt zich niet zo gemakkelijk laat verduisteren.