Vraagprijs Of Prijsvraag?


Voor ons is het dagelijkse kost, maar de meeste mensen verkopen niet vaker dan hooguit een paar keer in hun leven een huis. Dan zou je je kunnen afvragen: hoe komt zo'n vraagprijs eigenlijk tot stand?

Dat is geen geheim en de spreekwoordelijke ‘natte vinger’ heeft er ook niets mee te maken, dus ik geef u bij deze graag een kijkje in onze keuken. Als iemand ons kantoor inschakelt om zijn huis te verkopen, verdiepen we ons eerst in de kerngetallen. Meppel kennen we natuurlijk als onze broekzak, dus als het een woning in onze eigen stad betreft, wordt die zoektocht naar harde cijfers gecombineerd met ervaring. We kennen de buurten, weten hoe populair de huizen in een bepaalde straat zijn en weten wat realistische verkoopprijzen zijn. De kadastrale gegevens, cijfers van de NVM en prijsontwikkelingen nemen we mee in ons advies. Een mooi gezegde luidt: 'Wie zich vergeet voor te bereiden, bereidt zich voor vergeten te worden' en daar zijn wij het roerend mee eens.

De eerste kennismaking met de woning vertelt ons natuurlijk nog meer: de staat van onderhoud en het afwerkingsniveau tellen zeker mee. Maar het is ook een eerste kennismaking met de verkoper en die weegt voor ons minstens even zwaar. We willen graag weten waarom iemand verhuist en als we ons advies gegeven hebben over de vraagprijs, volgt momenteel de vraag: staat uw huis daarmee onder water? Als het antwoord ‘ja' is, adviseren we de verkoper eerst een gesprek aan te gaan met zijn bank, alvorens het huis in de verkoop te zetten. We willen niet dat mensen zich in de problemen storten doordat ze door ons niet goed geïnformeerd zijn. Ik heb laatst zelfs iemand geadviseerd de verkoop opnieuw te overwegen omdat deze wellicht niet nodig zou zijn. Er was zicht op verbetering van de financiële situatie, de woonlasten van de koopwoning waren lager dan de gemiddelde huurprijs en het huis beviel in alle opzichten. Na een uitvoerig gesprek over de situatie is besloten de verkoop in ieder geval uit te stellen. Op dti moment geen nieuwe klant voor ons, wel iemand die eerlijkheid wist te waarderen.

Tot slot: ja, het is waar. Bij het bepalen van de vraagprijs is de locatie een zwaarwegende factor. Daarmee bedoelen we de woonplaats, de buurt en de straat. Een tuin die gunstig gelegen is op de zon verandert daar niets aan, maar verhoogt wel de kans op een snelle verkoop voor een marktconforme prijs.