De binnenstad Meppel bloeit op

Positieve geluiden van de woningmarkt zijn er al langer, maar het doet ons deugd u nu ook positief nieuws te kunnen brengen over bedrijfsvastgoed. De berichten over toenemende leegstand in diverse binnensteden kunnen het gevoel geven dat winkelcentra in de toekomst geen bestaansrecht meer hebben, maar de werkelijkheid laat een positiever beeld zien. 

Wij merken dat de vraag naar huurpanden in het centrum van Meppel toeneemt. Het gaat steeds vaker om ondernemers die er een tijdelijke winkel willen vestigen, maar gelukkig zien steeds meer verhuurders daar een mooie kans in. Ook winkeliers die al langer in het centrum gevestigd zijn, zien de voordelen van tijdelijke buren. Hoe je het ook wendt of keert: een pand dat ‘bewoond' is, geeft het straatbeeld een beter aanzien en de nieuweling zorgt voor meer bedrijvigheid, waar iedereen van profiteert.

De vrees voor volledig lege winkelstraten is ingegeven door ontwikkelingen die niet te ontkennen zijn, maar het ziet ernaar uit dat het een kwestie van aanpassen is. Voor ons als makelaars is het mooi om te zien dat het aanpassingsvermogen van Meppel groot is. Steeds meer ondernemers willen in onze binnenstad tijdelijk een winkel vestigen, verhuurders staan ervoor open en steeds vaker hebben tijdelijke huurders succes. Een eigenaar van een schoenenzaak vertelde me dat hij al diverse zogeheten pop-up-stores in grote steden had gehad en het nu eens in Meppel wilde proberen. Hij hield er rekening mee dat Meppel te klein was, maar niets bleek minder waar. Hij verlengde het huurcontract van zijn winkel diverse malen en bleef uiteindelijk bijna een jaar ondernemen in de binnenstad. Ook ondernemers die tijdelijk een vestiging openen om assortiment van het vorige seizoen te verkopen, vallen in de smaak. Een mooi voorbeeld is Houtlet, de outlet-winkel van herenmodezaak Houtman. Andere winkelpanden krijgen een volledig nieuwe bestemming, zoals het servicepunt dat Drenthe College onlangs opende. 

Wij houden er rekening mee dat het aanpassingsvermogen uiteindelijk leidt tot een herinrichting van het centrum. Lokale ondernemers vestigen zich vaker in het hart van centrum, omdat de prijzen dalen. Aan de randen van het centrum, in de zogenaamde aanloopstraten, zullen winkelpanden wellicht vaker gebruikt worden als kantoorpand. Over die aanloopstraten houdt de gemeente Meppel op 2 juni een congres in Ogterop. Wij zijn uiteraard aanwezig om mee te denken over de toekomst van de binnenstad. In ons toekomstbeeld is in ieder geval nog volop ruimte voor winkels.