Mijn favorieten

Een tweede leven voor onroerendgoed

In de afgelopen jaren is er regelmatig geschreven over leegstand van vastgoed. De laatste tijd gaat dat vaak over winkels, maar ook voor veel kantoren maatschappelijk vastgoed zoals bijvoorbeeld schoolgebouwen is in de huidige functie geen gebruiker meer te vinden.
Veel van deze gebouwen zijn technisch nog lang niet aan het einde van hun leven of simpelweg te mooi of van een te grote historische waarde om te slopen. Bovendien is slopen en nieuw bouwen vaak pure kapitaalvernietiging en daardoor weinig duurzaam. Gelukkig vinden veel van deze gebouwen een nieuwe bestemming.

De voorbeelden zijn legio, ook in ons werkgebied: Een kantoorpand dat is her-bestemd tot woonruimte, een schoolgebouw waarin een kinderdagverblijf is gevestigd, een zalencentrum wordt een restaurant, een voormalige bouwmarkt is omgetoverd tot een levendig medisch centrum. Zo is herbestemmen een prachtig middel om leegstand tegen te gaan en op een duurzame manier met vastgoed om te gaan door gebouwen een tweede leven geven.

Toch is herbestemming geen toverwoord. Niet elk gebouw leent zich voor een nieuw functie en het traject om van de ene naar de andere functie te komen is vaak een ingewikkelde weg met de nodige juridische, bouwkundige en financiële valkuilen.   Daarom worden veel van deze projecten door professionele partijen zoals projectontwikkelaars opgepakt en laat de particulier of ondernemer deze links liggen.

Dat is niet altijd terecht want met de juiste adviezen is er veel mogelijk. Een mooi voorbeeld is de voormalige Mackayschool in Meppel waar momenteel door enthousiaste ondernemers twee woon-werklocaties worden gerealiseerd. Hierbij krijgt het sterk verouderde schoolgebouw een nieuw leven als woonruimte voor met bedrijfsruimte aan huis. Hiermee wordt net alleen kapitaalvernietiging door sloop van het gebouw voorkomen, er wordt ook vol ingezet op duurzaamheid door middel van onder andere optimale isolatie, zonnepanelen en pellet kachels.

Over het traject om te komen van de bestemming als schoolgebouw tot woon-werkcombinatie zijn de nieuwe eigenaren achteraf positief:  Mede dankzij de rol van externe adviseurs en zeker ook van de Gemeente Meppel bij het wijzigen van de bestemming is het herbestemmingstraject in een half jaar doorlopen.

Mocht u de aankoop van een oud gebouw voor een nieuwe bestemming overwegen laat u dan van te voren goed informeren en adviseren. Als makelaar spelen wij in dergelijke trajecten graag een adviserende rol en verwijzen we door naar andere professionals zoals de bank of hypotheekadviseur, de gemeente, aannemer of installateur.