Meppel…dat is mooi wonen!

Vorige week vond het Regio Zwolle Congres plaats. De Regio Zwolle, waar Meppel zich ook verbonden mee voelt, blijkt het economisch goed te doen en op veel vlakken zelfs beter dan het landelijke gemiddelde. Maar van alle twintig gemeenten die samenwerken in de Regio Zwolle blijkt Meppel het laagste besteedbaar inkomen te hebben. Dat nieuws verraste mij.
Een verklaring heb ik er nog niet voor gekregen, maar ik weet wel dat het niet overeenkomt met mijn beeld van Meppel. Hoewel ik er niet ben geboren, woon ik er al heel wat jaren en voel ik me Meppeler. Het is een heerlijke plaats om te wonen, dat kan ik met de hand op mijn hart vertellen aan klanten die de plaats niet kennen, maar er om uiteenlopende redenen toch een huis zoeken. 
 
We zijn niet zo gewend om naar onze eigen woonplaats te kijken, maar het nieuws over dat inkomen zette me wel aan het denken. Hoe komt het dat ik me zo rijk voel in Meppel? Het blijft persoonlijk, maar ik vind dat we een leuk stadscentrum hebben. Het is compact en sfeervol. Meppel is bovendien een levendige plaats, doordat er ontzettend veel georganiseerd wordt. Het Grachtenfestival, Live in Meppel en andere activiteiten zorgen ervoor dat je je hier nooit hoeft te vervelen. We hebben dat te danken aan een groot aantal actieve ondernemers die niet afwachten, maar zelf iets oppakken.
 
Tegen iedereen die, bijvoorbeeld vanwege een baan, wil verhuizen naar Meppel, kan ik ook altijd volmondig zeggen dat Meppel een rijk verenigingsleven heeft en dat aansluiting daardoor snel gevonden kan worden. Dat we in een omgeving wonen met veel water en bos weten veel mensen wel en het maakt wonen in Meppel beslist nog een stuk aantrekkelijker: een stad met alle voorzieningen, maar in de nabijheid van de natuur.
 
Zelf vind ik het ook mooi dat Meppel zo aan de weg timmert. Dat is mede te danken aan die eerdergenoemde Regio Zwolle. Door samen te werken, bereik je nu eenmaal meer en ik ben er trots op in een plaats te wonen en werken die de samenwerking met anderen zoekt.
Lastiger te omschrijven is onze mentaliteit, terwijl ik ook daar een duidelijk beeld van heb. Meppel heeft alle voorzieningen van een stad, maar is niet stads. De positieve kanten van een dorpse mentaliteit zijn hier bewaard gebleven. Niet de bekrompen instelling, maar wel de saamhorigheid die ook kenmerkend is voor dorpen.
 
Als makelaar kan ik daar nog aan toevoegen dat het woningaanbod zeer gevarieerd is. Er is voor iedereen wel een mooi plekje te vinden. Misschien kan ik u achterlaten met het gevoel dat u een bevoorrecht mens bent als u in Meppel woont.