Mijn favorieten

Onderhandelen en bezichtigen: dit zijn de regels

Nu de markt aantrekt, krijgen we steeds vaker vragen over onderhandelingen en bezichtigingen. Huizenkopers vragen zich bijvoorbeeld af wanneer ze in onderhandeling zijn. Is dat vanaf het moment dat je een bod doet? Het antwoord is nee. Je bent pas in onderhandeling als de verkopende partij reageert door een tegenbod te doen of expliciet meldt dat jullie in onderhandeling zijn. Als je een bod doet, gaat een makelaar dat bespreken met de verkopende partij, maar de onderhandeling is dan officieel nog niet gestart. 

In het verlengde daarvan ligt de vraag: mag een verkoopmakelaar doorgaan met bezichtigingen als er al over een bod onderhandeld wordt? Ja. Omdat een onderhandeling niet tot een verkoop hoeft te leiden, mag je als makelaar met meerdere geïnteresseerden tegelijkertijd onderhandelen. De NVM heeft overigens wel bepaald dat makelaars die bij de NVM zijn aangesloten altijd aan alle partijen moeten melden dat er met meerdere belangstellenden onderhandeld wordt. Wij melden het dus als er al een bod is gedaan op een huis, maar we doen geen mededelingen over de hoogte van dat bod.

Ook een interessante vraag als je van plan bent om een huis te kopen is deze: Wanneer ik de vraagprijs bied, moet de verkoper de woning dan aan mij verkopen? Nee. De vraagprijs is een uitnodiging tot het doen van een bod. De verkoper kan zelf beslissen of hij een bod accepteert of een tegenbod doet. Als een andere geïnteresseerde een hoger bod uitbrengt, dan kan de verkoper met deze koper in zee gaan en jouw bod naast zich neerleggen. Het bieden van de vraagprijs garandeert dus niet dat je het huis van je dromen krijgt.

Als je de eerste bent die een afspraak voor een bezichtiging maakt, betekent dat ook niet automatisch dat de makelaar als eerste met jou moet onderhandelen. De verkoper bepaalt samen met de verkopende makelaar met wie hij in onderhandeling gaat. Voor kopers kan het dus goed zijn om met de verkopende makelaar te bespreken wat de werkwijze is. Daarmee kan veel teleurstelling voorkomen worden. 

Tot slot is het goed om te weten dat de koop alleen tot stand komt via een koopovereenkomst die door beide partijen ondertekend is. Een mondelinge of per mail bevestigde afspraak is dus niet voldoende. Na het tekenen van de verkoopovereenkomst heeft de koper overigens nog wel een wettelijke bedenktijd waarin hij nog kan afzien van de koop. 

Zin om te profiteren van de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt? Dan kom je met deze basiskennis in ieder geval goed beslagen ten ijs en voorkom je teleurstellingen.