Nu de sporthal is gesloopt en er voldoende woningen zijn verkocht, kan nieuwbouwproject Het Vledder echt van start. Als Meppelers mogen we er best trots op zijn dat het in onze stad mogelijk is om nieuwe, ruime woningen te bouwen in het hart van Meppel. Wonen in het centrum heeft hierdoor niets meer te maken met het bekende ‘drie hoog achter’. Dit project biedt het beste van twee werelden: het centrum binnen handbereik en toch een... ruime woning met tuin.

Eigenlijk wordt zelfs het beste van drie werelden gecombineerd, want Het Vledder vormt de overgang tussen het centrum en de rand van de binnenstad. Een typisch geval van ‘wel de lusten, niet de lasten’. Alle voorzieningen op steenworp afstand en toch rustig wonen. Aan de overkant van het spoor ligt bovendien het wandelbos, dus ook de natuur is hier dichtbij. Ik ken geen gemeente in de regio waar een vergelijkbaar project momenteel gerealiseerd wordt. In het centrum van een stad ontstaat niet vaak ruimte voor woningen en als er al nieuwe woonruimte ontstaat, dan zijn het vaak appartementen boven winkels.

Om daadwerkelijk de schop in de grond te kunnen steken, moet een bepaald aantal woningen binnen een project verkocht zijn en dat is in de bovenste hoek van het plangebied al snel gelukt. Binnenkort gaat de bouw van de twintig stadswoningen beginnen en kunnen de toekomstige bewoners hun huis zien ontstaan. Een bijzonder proces! Het belooft een mooi geheel te vormen met de woningen aan de Knopperslaan dankzij de traditionele architectuur.

Er is echter nog meer keuze: aan het plein mogen elf herenhuizen gebouwd worden. Deze woningen zijn opvallend ruim en licht en de twee binnenste hoekwoningen hebben een extra grote tuin. De ruimte in deze woningen ontstaat vooral dankzij de rechte wanden en platte daken. Ook hier is gekozen voor een bouwstijl die past bij het centrum. Vooral het fraaie metselwerk belooft het plein een stijlvolle uitstraling te geven.

Ik schreef al eerder dat Meppel een fantastische plaats is om te wonen en wie optimaal wil profiteren van ons gezellige centrum heeft nu de kans